Rutubet Neden Oluşur ve Nasıl Önlenir?

rutubet

Rutubet, birçok evde yaşanan ve hem sağlığa etkileri, hem kötü kokusu hem de görsel açıdan birçok evde sıkıntı yaratan sorunlardan biridir. Rutubet, su buharının neme dönüşmesi anlamına gelir. Rutubet, aynı zamanda evlere ve eşyalara da zarar veren bir oluşumdur. Bu sebeple eğer evinizde böyle bir sorun varsa, hemen önlem almanız gerekir.

Rutubet Neden Oluşur?

Su buharının olduğu her yerde rutubet oluşumu vardır. Banyolar ve mutfaklar başta olmak üzere evin herhangi bir bölgesinde rutubet oluşabilir. Bununla birlikte evde rutubet oluşumunun başlıca sebebi, kötü bir yalıtıma sahip olmaktır. 

Kötü dizayn edilmiş bir yapı, duvardan yağmur çeker. Bu yağmur içerideki sıcak hava karşılaştığında nem ortaya çıkar. Duvarların terlemesi sonucu bir süre sonra rutubet oluşur. Bazı yeni yapılarda bile rutubet oluşabilir. Yeni bir yapıda yalıtımın doğru şekilde yapılması önemlidir. Buna karşın rutubet genellikle eski yapılarda ortaya çıkar. Çatlayan tavanlardan veya duvarlardan yağmur suları sızdığında, kısa sürede rutubet ortaya çıkar. 

rutubet

Rutubet oluştuğu zaman duvarlar kararır ve oldukça kötü bir koku yayılır. Bu durum pencere altındaki duvarlarda da görülebilir. Eğer pencere altında ya da üstünde terleme fark ederseniz, sık sık camları açarak havalandırma yapmanız gerekir. Bunun yanı sıra bu gibi durumlarda kalın perdeler kullanılmamalıdır. Kalın perdeler hava akışını engelleyerek nemin artmasına sebep olur.

Rutubet Nasıl Önlenir?

Rutubeti önlemenin en iyi yolu izolasyon yaptırmaktır. Eğer evinizde herhangi bir yerde rutubet varsa, öncelikle sorunun kaynağını tespit etmeniz gerekir. Üst katın banyosundan ya da mutfağından kaynaklanan bir sorundan dolayı rutubet sizin dairenize kadar gelmiş olabilir. Bu gibi bir durumda üst katta oturanların izolasyon yaparak bu sorunu çözmesi gerekir.

Eğer çatıdan kaynaklı bir rutubet sorunu yaşıyorsanız, çatının onarılması ve çatlakların kapatılması gerekir. Eğer bir apartman dairesinde yaşıyorsanız, yalnızca kendi dairenize izolasyon yaptırmanız fayda sağlamayacaktır. Tüm apartmanın dış cephesinin yalıtımı yapılmalıdır. 

Eğer rutubet sorunu zeminde ise, zemine yalıtım yapılması gerekir. Zeminin tamamen yenilenmesinin de gerekebileceğini unutmamalısınız.

Evde rutubet olduğunu küf ya da çürümüş meyve benzeri bir kokunun gelmesinden anlayabilirsiniz. Özellikle nemin daha yoğun olduğu, güneş girmeyen ya da sürekli havalandırılmayan odaları, gardıropları, mutfak dolaplarını açınca bu kokuyu çok daha yoğun olarak hissedebilirsiniz.

Rutubet yaz aylarında kuru ve sıcak havadan dolayı kendini göstermemektedir. Sadece rutubetin lekelerini görebilirsiniz. Bu lekeleri çamaşır suyu ile çıkarabilirsiniz. Rutubet özellikle evlerin kuzey cephelerinde kendini gösterir.

Rutubetin Etkileri Nasıl Azaltılır?

Apartmanda yaşıyorsanız, tüm dış cepheye yalıtım yapılmadığı sürece rutubete karşı kesin bir çözüm bulmak oldukça zordur. Bunun dışında alınabilecek bazı önlemler vardır. Buna karşın bu önlemler genellikle geçici çözümler sunacaktır. 

  • Evinizi mutlaka sık sık havalandırmayı unutmamalısınız. Bunun yanı sıra pencerelerde kalın perdeler kullanılmamalı ve önleri kapatılmamalıdır. 
  • Yapı marketlerden alabileceğiniz farklı ölçülerdeki levhaları yalnızca rutubetli bölgenin yalıtımına karşı, içeriden kendiniz yapabilirsiniz. İç cephe yalıtımı adına basit ama etkili çözümlerden biridir.
  • Piyasada birçok nem alıcı alet, pratik duvar kağıtları ve çeşitli aparatlar bulunmaktadır. Bu gibi aparatları rutubetli alana monte edebilirsiniz. Bu rutubetin büyüklüğüne bağlı olarak daha fazla ya az fayda sağlayabilir. 
  • Küf ve rutubet engelleyici boya kullanmanız da rutubete karşı alınmış bir önlem olacaktır.
  • Evde canlı çiçeklerin bulundurulması ve çamaşırların ev içerisinde kurutulması rutubete neden olacaktır.
  • Peteklerin üzerinde çamaşır kurutmak da neme neden olacaktır. Bununla birlikte peteklerde ısıtma sorunları varsa bu da rutubete neden olabilir.
  • Eğer dolaplarınızdan rutubet kokusu geliyorsa, kapaklarını açık tutmaya çalışmalısınız. Alacağınız bu önlemlerin tamamı rutubetin zararlarını asgari seviyelere indirecektir.

Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Rutubetin belki de en kötü taraflarından birisi ağır kokusudur. Bu kokuyu gidermek için öncelikle evin sıklıkla havalandırılması gerektiğini unutmamalısınız.

  • Bir kaşık hardal ile bir kaşık Türk kahvesini karıştırıp rutubetli duvara sürebilirsiniz. Rutubetli alanda bu karışımı iyice ovalamalısınız. Bu işlemi düzenli olarak yaptığınızda rutubet kokusunun giderek azaldığını fark edebilirsiniz. Eğer hardal kokusu sizi rahatsız ederse yalnızca kahve de kullanabilirsiniz.
  • Çiçekler odada bulunan nem miktarını arttırır. Bu da kokunun artmasına neden olacaktır. Eğer evinizi bir kediyle paylaşıyorsanız, bu da bazı çözümleri farkında olmadan uyguladığınızı gösterir. Kedi kumu nemi çekme kapasitesi yüksek olduğu için en iyi çözümlerden biridir.
  • Karbonat ve tuz karışımı da nemi oldukça iyi çeken ikililerden biridir. Rutubet olan bölgelerde bu karışımı bir kabın içerisine döküp koymalısınız. Bu hem nemi hem de nem kokusunu yok etmeye yardımcı olacaktır.
  • Bir miktar çamaşır suyu ve cam sili karıştırarak rutubetli bölgeye de sıkabilirsiniz. Bu ikili hem rutubetin azalmasını sağlar hem de kokunun giderilmesinde oldukça etkilidir.

Rutubet ve oluşturduğu kötü kokuyu gidermek için birçok önlem alabilirsiniz. Rutubetin sağlığınız üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu unutmamalısınız. Bu sebeple eğer küçük bir rutubet görseniz dahi daha fazla büyümeden hemen önlem almanız gerekir.

0 Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


You May Also Like
Devamı

Marangoz Yapımı Gardrop Modelleri

Marangoz yapımı gardrop modelleri, siparişi doğru bir şekilde verdiğinizde çarpıcı dekoratif alan yaratmanızı sağlayabilir.  Marangozların kafasında birçok farklı…