Aloe Vera Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

aloe vera

Çiçek bulunan hemen hemen her evde karşınıza çıkabilecek olan aloe vera, sıklıkla tercih edilen süs bitkilerinden biridir. Kişisel bakım ürünlerinden, şampuana, kreme kadar sıklıkla kullanılıyor olması nedeniyle, birçok kişi tarafından bilinen ve tanınan bir bitkidir.

Güneşin sebep olduğu lekelenmelere, yanıklara, sivilcelerin iyileşmesine yardımcı olan aloe veraların faydalarını saymakla bitirmek oldukça güçtür. Siz de evinizde aloe vera yetiştirmek istiyor olabilirsiniz. Bu hem en doğal haliyle faydalanmak için hem de güzel bir süs bitkiniz olması açısından önemlidir.

Sulamasından, saksı değişimine, güneş ihtiyacından sulamasına kadar bu yazıda aloe vera bakımıyla ilgili bilmeniz gereken her şeyi adım adım anlatacağız.

Aleo Vera Çiçeği Bakımı

Aloe vera bitkisi, halk arasında sarısabır olarak da anılmaktadır. Şık bir görünüme sahip olmasının yanı sıra birçok faydası sayesinde, bitkisevelerin vazgeçilmezleri arasına gitmiştir. Sivri uçlu, dolgun ve uzun yapraklarının içerisinde ise jelimsi bir yapı vardır. Bu jelimsi yapıda bulunan yararlı maddeler aloe veranın bu denli popüler olmasının temel sebebidir.

aloe vera çiçeği

Piyasada bulunan birçok sabun, krem, şampuan ve kozmetik ürünleri gibi onlarca üründe aloe vera bulunmaktadır. Bu çiçeğin sahip olduğu jelimsi yapı, özellikle cilt sağlığına çok iyi gelmektedir. Bu jelimsi yapıda birçok mineral ve vitamin bulunmaktadır. Aloe vera bitkisi 12 farklı vitamine, 20 değişik minerale ve 18 farklı aminoasite sahiptir.

Tüm bu özelliklerini ve faydalarını öğrenen insanlar ise aloe vera yetiştirmek için her gün daha fazla saksı ve toprak hazırlamaktadır. Peki, aloe vera bitkisinin bakımı nasıl yapılmalıdır? Tüm bu bakım sürecini adım adım anlatacağız.

Toprak Seçimi

Aloe vera çiçeği, organik maddeler bakımından humuslu, zengin ve geçirgen yapılı topraklarda çok daha iyi yetişmektedir. Bu nedenle eğer aloe vera yetiştirmeye karar verdiyseniz, mutlaka bu türde bir toprak edinmelisiniz.

Çiçekçilerde ya da yapı marketlerde bu tip toprakları kolayca temin edebilirsiniz. Toprağı temin ettikten sonra, eğer yeni bir bitki aldıysanız saksısının değiştirmeniz gerekir. Bu sayede aloe veranız yıllarca büyümeye devam edecektir.

Güneşli Bir Yer Bulun

Aloe veralar güneşi çok seven bitkiler arasında yer alırlar. Tamamen gölge olan ve güneş almayan yerlerde aloe vera büyümeyecektir. Bu sebeple onun için en uygun ortam, doğrudan güneş ışığı almayan balkonlar ve mutfak pencereleridir. Aloe vera bitkisi, günde 6 ila 8 saat arasında güneş ışığı aldığında çok daha verimli büyür. Eğer geceleri çok soğuk olmuyor ve donma ihtimali yoksa yaz aylarında bitkiyi dışarıya da koyabilirsiniz. Bununla birlikte havalar soğumaya başladığında aloe veranızı korunaklı bir yere almanız gerekir. Aloe vera çiçekleri soğuğa dayanıksızdır. Az soğuk havalar dahi jelinin donmasına ve pelte olmasına yol açabilir.

Sulama İhtiyacı

Aloe vera bitkisi fazla su ihtiyacı olmayan bir bitkidir. Bu sebeple sulama işlemi yaparken oldukça dikkatli olmak gerekir.

Yüzeyin 5 santim altındaki toprak kurumadan sulama yapılmamalıdır. Bitkinin fazla sulanması köklerin çürümesine ve mantar oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda bitki kısa süre içerisinde ölecektir. Aloe vera bakımıyla ilgili yapılan en büyük yanlışlardan biri fazla sulamadır.

Sulama zamanın gelip gelmediği hakkında şüpheleriniz varsa, biraz daha bekleyebilirsiniz. Aloe vera susuzluğa karşı dayanıklı bir bitkidir. Bu bitkiyi yaz aylarında hafta bir kez, kış aylarında ise ayda iki kez sulayabilişiniz. Aloe vera yavaş yavaş ve derinden sulanmalıdır.

Gübreleme

Nisan ayından Eylül ayına kadar aloe vera bitkisi oldukça iyi bir büyüme sergiler. Büyümesini güçlendirmek ve hızlandırmak istiyorsanız, ayda iki kez olmak üzere gübre verebilirsiniz.

Gübrenin suyla seyreltilmesi gerekir. Sulama yapacağınız günler gübreyi de aynı anda verebilirsiniz. Kış aylarında ise gübreleme işlemi yapmamaya özen göstermeniz gerekir.

Hastalık ve Zararlılara Dikkat Edin

Unlu bitler ve bazı zararlılar aloe vera bitkisini çok severler. Bu zararlılar bitkinin özünü emerek beslenmektedirler. Bitkinin böceklenmesi büyümesini olumsuz etkilediği gibi, ölmesine dahi yol açabilirler. Eğer bitkinizin üzerinde böylesi haşereler görürseniz, doğal ilaçlara başvurabilirsiniz. Kendi haline bıraktığınızda bu zararlılar giderek artış gösterecektir.

Aloe Vera Çiçeği İçin Saksı Değişimi

Yeni bir aloe vera bitkisi satın aldıysanız, muhtemelen küçük plastik saksı içerisinde bulunuyordur. Bu saksılar bitkinin yıllarca büyümesi açısından son derece elverişsizdir. Aloe veranız için daha büyük bir saksıya ihtiyacınız vardır.

Bitkiniz için seçeceğiniz saksının drenaj deliklerinin yeterli olması gerekir. Toprak bir saksı aloe vera için son derece ideal olacaktır. Yıllar içinde bitkiniz büyüdükçe saksının da değiştirilmesi ve büyütülmesi gerekir.

Aloe Vera Çiçeği İçin Saksı Seçimi

Aloe vera bitkisi yayılarak büyümeyi sever. Bu sebeple bitkinin büyümesi açısından yayılması için bolca alan veren bir saksı tercih edilmelidir. Süzgeç delikleri bulunan toprak bir saksı ve fazla suyu tutması açısından bir tabla kullanılabilir.

Birkaç ay baktıktan sonra aloe vera bitkisinin saksıdan dışarıya doğru büyüdüğünü gözlemleyebilirsiniz. Yapraklar saksının boyuna ulaştığında artık saksı değişimi yapmanın vakti gelmiştir. Bu durumda daha büyük saksıların tercih edilmesi gerekir. Yeni alacağınız saksının boyuna karar vermek için bitkinin köklerinde bulunan kök topu denen toprak karışımına bakabilirsiniz. Yeni alacağınız saksının boyu, kök topundan en az üç kat fazla olmalıdır.

Bitkinin Yeni Saksıya Ekimi

Yeni aldığınız ve daha büyük olan saksıyı, kısmen toprakla doldurmalısınız. Daha sora aleo vera bitkisinin kök topunu buraya yerleştirin. Bitkinin yaprakları tabanına gelinceye kadar saksıya toprak eklemeye devam etmelisiniz. Toprak kök topu kaplandığı zaman hafifçe elinizle toprağı sıkıştırabilirsiniz. Bu sayede bitkiniz, toprağa daha rahat ve iyi yerleşecektir.

Çakıl Taşları Kullanın

Bitkinizi yeni saksıya aldıktan sonra, toprağın üzerine çakıl taşları ya da deniz kabukları yerleştirebilirsiniz. Bu saksıdaki toprağın ve bitkinin nemli kalması açısından olumlu olacaktır. Taşları toprağın üzerine koyduktan sonra hafifçe bastırmanız bu işlem için yeterli olacaktır.

Bebek Bitkilerinizi Büyütün

Aloe veradan bir süre sonra küçük bitkiler filizlendiğini görebilirsiniz. Bunlar aloe veranın bebekleridir. Oluşumu tamamlanan bir bebek gördüğünüzde, temiz bir bıçak yardımıyla dikkatli bir şekilde keserek ana bitkiden ayırabilirsiniz. Bu bebek bitkilerin sertleşmesini sağlamak için, birkaç gün boyunca rafta bekletebilirsiniz. Daha sonra bebek bitkinizi benzer işlemlerle saksıya doğru biçimde ekebilirsiniz. Bu sayede sevdiklerinize hediye etmek için güzel bir aloe vera bitkisine daha kavuşmuş olursunuz.

Aloe Vera Bitkisinin Faydaları

Aloe vera bitkisinin faydalarını saymakla bitirmek oldukça zordur. Bununla birlikte bu bitkinin en yaygın olarak bilinen bazı faydalarını sayabilirsiniz.

Bu faydalar şu şekilde ifade edilebilir;

  • Bitkinin içerisinde bulunan jel yapısı harici olarak mantar tedavisinde ve iltihaplı yaraların tedavisinde kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra sedef hastalığı ve egzama gibi deri hastalıklarının tedavisinde de olumlu katkılarda bulunabilir.
  • Bitkinin yapraklarındaki jel yapısı dahili olarak tüketilirse, müshil etkisi yaratmaktadır. Bu da temiz bir mide ve kolona sahip olmanızı sağlar. Aloe verayı içmenin faydaları arasında sindirim sistemini düzenlemesi de vardır.
  • Aloe veranın kökünden elde edilen su, laktasif preparatlarda sıkça kullanılmaktadır. Hücre yenileyici özelliği bulunan bitki, omega 3 ile desteklendiğinde kemik erimesinin yavaşlatılmasına da yardımcı olur.
  • Yapısında bulunan anti bakteriyel özellikler sayesinde bu bitli, böcek ve sinek ısırıklarından kaynaklanan kaşıntılılara karşı da kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra bakterilerin üremesini de engeller.
0 Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


You May Also Like
Villa Bahçe Dekorasyonu
Devamı

Villa Bahçe Dekorasyonu

Villa bahçe dekorasyonu başlı başına bir sanat dalıdır ve evinizin bir uzantısıdır. Kişisel stilinizi ve zevkinizi yansıtan, aynı…
Köy evi bahçe dekorasyonu örneği
Devamı

Köy Evi Bahçe Dekorasyonu

Köy evi bahçe dekorasyonu özellikle köy evinin bahçesi, evin güzelliğini tamamlayan önemli bir parçasıdır. Bahçenin dekorasyonu, evin dokusunu…
Bahçe Dekorasyonu Fikirleri
Devamı

Bahçe Dekorasyonu Fikirleri

Bahçe dekorasyonu fikirleri, evinizin açık havadaki uzantısı olan bu alanı hem işlevsel hem de estetik açıdan değerlendirebileceğiniz çözümler…