Bu yazımda sizlere evde yetiştirmeye çok uygun gösterişli bir iç mekan bitkisini tanıtacağım. Çiçeğimizin adı ‘’Dikenler Tacı Çiçeği’’. Dikenler tacı çiçeğine halk arasında ‘’Japon Gülü’’ veya ‘’Yılbaşı Dikeni’’de deniliyor. Sizlere dikenler tacı bakımı ile ilgili önemli gördüğüm püf noktaları paylaşacağım.
Dikenler Tacı, gövdesi dikenli bir çiçektir. Fakat dikenleri kendisini koruma amaçlı değil daha çok gövdesinde su tutma ve güneşe ulaşmak için tırmanma amaçlıdır. Dikenler tacının gövdesi çok fazla gelişmez fakat çalı formunda olan dalları ve yaprakları 2 metreye kadar yayılabilir.
Dikenler Tacı Güneş/Işık İhtiyacı
Dikenler Tacı, eğer çiçeksiz ve biçimsiz büyüme gösteriyorsa, yetersiz güneş ışığı alıyor demektir. Eğer sağlıklı, gösterişli ve güzel çiçekli bir dikenler tacı çiçeğiniz olmasını istiyorsanız ona aydınlık ve güneş alan bir yerde bakmalısınız. Güneye bakan pencere önleri harika bir seçim olur. Günde en az 6 saat güneş ışığı almalı. Yazları aşırı sıcaklarda ve kurak bölgelerde öğlen güneşini direk almamalı. Nekadar güneş ışığı alırsa çiçeğin filizlenmesi ve çiçeklenmesi okadar artacaktır. Güneş ışığı yetersiz olursa filizlenme yetersiz kalır ve çiçek açmaz.
Dikenler tacı, narin çiçekli fakat dayanıklı bir bitkidir. Kışın -10°C soğukluğa kadar dayanır. Yani istanbul’da yaşıyorsanız çiçeğinizi balkanda tutabilir, isterseniz bahçenizede ekebilirsiniz.
Dikenler Tacı Su İhtiyacı
Dikenler Taci, yaprakları ve gövdesiyle havadan nem alarak susuzluk ihtiyacını gideren nadir bitkilerden biridir. Bu nedenle sulamasına dikkat edilmelidir. Çiçeklenme dönemi yani yaz aylarında toprağı kurumayacak nemli kalacak şekilde sulanmalı, dinlenme dönemi yani kışın ise sulama azaltılmalıdır.
Eğer havası nemli bir bölgede yaşıyorsanız toprağı kurumadan sulamalı ve 3 günde bir yapraklarına su püskürtmelisiniz. Havası kuru bir bölgede yaşıyorsanız ise 2 günde bir sulamalı yapraklarına ise her gün su püskürtürseniz çiçeğiniz iyi bir gelişim gösteririr.
Dikenler Tacı Çoğaltma
Dikenler tacı çiçeğinizi çoğaltmanın bir kaç farklı yolu vardır. Bu işlem için en uygun ay sıcakların başladığı bahar ayları yani mayıs ayıdır.
İyi gelişim göstermiş bir dalını keserek direk az nemli toprağa dikebilirsiniz. Ektüğünizde sulama yapmayın, can suyu vermeyin. Güneşli ve esintili bir yere koyun. 2-3 gün sonra toprağı kurumaya başlayınca sulayın ve böyle devam edin. Güneş gördükçe ve sulamasına dikkat ettikçe toprağa tutunur ve gelişim gösetermeye devam eder.
Dikenler Tacı Zararlıları/Hastalıkları
Eğer çiçeğinizde böceklenme farkettiyseniz sulamayı azaltmalısınız. Çok sulama çiçeğin çürümesine ve böceklenmesine neden olur. Çiçeklerin renginde solukluk veya farklılık varsa bu hasatalıktan değil toprağın pH derecesinden oluşur. Ph yüksek olan toprakta çiçek rengi daha açık olur.
Dikenler tacı çiçeğinin bakımı konusunda önemli gördüğüm püf noktaları sizlerle paylaştım. Eğer sorularınız varsa hemen aşağıdaki yorum bölümünden sorularınızı sorabilirsiniz. Sorularınızı günlük olarak cevaplamaya çalışacağım. Bol çiçekli günler…