Yılbaşı Çiçeği Bakımı: Yılbaşı Çiçeği Açmıyor! Çözümlü!

Yılbaşı Çiçeği Bakımı: Yılbaşı Çiçeği Açmıyor: Yılbaşı çiçeği, bakımı kolay, muhteşem çiçeklere sahip ve uygun şekilde bakıldığında 100 yıla kadar yaşayabilen çiçek açan bitkidir! Bu doğru! Bu bitki onlarca yıl hayatta kalabilir ve nesiller boyunca evlerinize ve balkonlarınıza renk katabilir.

Yılbaşı çiçeği, Kasım sonundan Ocak ayına kadar çiçek açar. İsmi de buradan gelir. Kırmızı, beyaz, pembe, mor ve hatta sarı tonlarındaki parlak, trompet şeklinde çiçekler açar.

Yılbaşı çiçekleri orman kaktüsleridir. Doğal ortamında ağaçlara bağlı olarak yetişirler. Parlak güneş ışığından uzak tutulmaları gerekir ve nemli bir ortamda bakılmaları gerekir.

Yılbaşı çiçekleri doğru bakım yapıldığında her yıl çiçek açacaktır. Unutulmaması gereken en önemli şey, biri çiçek açtıktan sonra diğeri sonbaharda olmak üzere iki dinlenme dönemine ihtiyaç duymalarıdır.

Yılbaşı kaktüsünüzü sıcak, aydınlık ve doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde yetiştirin ve haftada birkaç kez buğulayın. Yılbaşı çiçekleri her yıl çiçek açabilmek için kışın sonlarında ve Eylül ayında çiçek açtıktan sonra iki dönem ‘dinlenmeye’ daha düşük sıcaklıklara ve daha az sulamaya ihtiyaç duyar.

Yılbaşı Çiçeği Bakımı

Yılbaşı Çiçeği Nerede Yetiştirilir?

Bitkinizi, yaprakları kavurabilecek doğrudan güneş ışığından uzak aydınlık bir yerde ve 18-24°C’lik sabit bir sıcaklıkta yetiştirebilirseniz sağlıklı gelişir. Bitki tomurcuk halindeyken hareket ettirmemeye çalışın. Bu tomurcukların düşmesine neden olabilir.

Yılbaşı Çiçeği Bakımı

Yılbaşı çiçeği yağmur ormanlarına özgü olduğundan, nemli bir atmosferde en iyi şekilde gelişir. Bitkinizi haftada birkaç kez buğulamayı eksik etmeyin. İlkbahar veya yaz aylarında aylık olarak genel bir gübre ile besleyin.

Yılbaşı çiçeğinin budanmaya ihtiyacı yoktur, ancak gövdeleri uzun veya kısa olabilir. Bitki çiçeklendikten sonra uçlarını alarak bitkiyi daha gür hale getirin. Aynı zamanda tabandaki bazı eski sapları da çıkarabilirsiniz.

Yılbaşı çiçeğinizi her 1-2 yılda bir, kök yumağı saksıyı doldurduğunda yeniden saksılayın. Bunu yapmak için en iyi zaman, dinlenme döneminden çıktığı Mart/Nisan ayıdır. Biraz daha büyük bir saksıya yerleştirmelisiniz. Kökler rahat olmayı sever.

Tomurcuk dökülmesine, bitkiniz tomurcuk halindeyken yerini değiştirmek, aşırı sulama veya gece ile gündüz arasındaki sıcaklık dalgalanmaları neden olabilir. Yılbaşı çiçeğiniz için doğru yeri bulduğunuzda, onu hareket ettirmeyin ve yalnızca toprapın üst birkaç santimetresi kuruduğunda sulayın.

Kırmızı yapraklar bitkinizin çok fazla güneş ışığı aldığının bir işaretidir. Parlak ışık alan ancak doğrudan güneş almayan bir noktaya taşıyın.

Yılbaşı kaktüsünü ne sıklıkla sulamalısınız?

Bitki toprağına bir ya da iki santim içine doğru dokununca, kuruysa saksıyı sulayın. Genellikle Yılbaşı kaktüsleri sonbahar ve kış aylarında daha az, ilkbahar ve yaz aylarında ise daha fazla suya ihtiyaç duyar.

Bitkiyi köklerine kadar ıslatın, ancak bitki süzüldükten sonra tabağı saksı altlığını boşaltın. Kaktüsünüzün su içinde kalmasını istemezsiniz, çünkü bu kök çürümesine neden olabilir.

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çiçek Açtırılır?

Yılbaşı çiçekleri doğru bakımla her yıl yeniden çiçek açacaktır. Yılbaşı çiçeğinin büyüme mevsimi Nisan-Eylül arasıdır; Nisan ayında sulamayı arttırın ve sıvı besinle beslemeye başlayın. Büyüme mevsimi boyunca mümkünse 18-20°C sıcaklığı koruyun.

Yaz aylarında, don riski geçtikten sonra dışarıda bakabilirsiniz. Bu, yeni büyümenin olgunlaşmasına yardımcı olacak ve çiçeklenmeyi teşvik edecektir. Gölgeli bir yerde tutun ve böceklerden koruyun.

Eylül ortasından itibaren çiçek tomurcukları, günlerin kısalması ve sıcaklığın düşmesiyle birlikte gelişmeye başlar. Sulama ve sıcaklık ikinci bir dinlenme dönemi ile azaltılmalıdır. Ancak sadece çiçek tomurcukları oluşana kadar, daha sonra sıcaklığı tekrar 18-20°C’ye yükseltin ve düzenli sulamaya devam etmelisiniz.

Yılbaşı Çiçeği Açmıyorsa

Yılbaşı çiçeği, çiçeklenmeden önceki yaklaşık altı hafta boyunca, tomurcuklanmak için 12-14 saat arasında karanlık ve serin bir ortam ister. Kasım ve Aralık aylarında tomurcuklanma halen oluşmadıysa çiçek açmasını sağlamak için akşamları  üzerini örtmeyi ya da gece ışıklarına maruz kalmayacağı bir misafir odasına veya dolaba taşımayı düşünebilirsiniz. Ayrıca sulamayı da tomurcuklanma öncesi iyice azaltmalısınız ki bitkiniz strese girip çiçek açmaya yeltensin.

Bitkiniz daha sonra çiçeklenmeli ve size harika bir görüntü vermelidir.

Yılbaşı Çiçeği Problemleri

Yılbaşı çiçeğinizin saplarının buruşması, bitkinin çok sıcak ve güneşli bir ortamda bulunmasından kaynaklanabilir. Ancak genellikle aşırı veya az sulamadan kaynaklanan kök bozulmasından kaynaklanır.

Kavrulma; bitkinin çok sıcak ve güneşli bir ortamda bulunmasından kaynaklanır ve gövdelerin rengini bozar ve zarar verir. Bunlar çöl kaktüsleri değildir ve doğal olarak ormanlık alanda gölgede yetişirler.

Çiçek açmaması, gün uzunluğunun kısalmamasından ve/veya sıcaklıkların sonbaharı taklit edecek şekilde düşmemesinden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, bitki hava karardıktan sonra yapay bir ışık kaynağının yakınındaysa ve sıcaklık 18°C’nin altına düşmüyorsa.

Çiçek tomurcuğu dökülmesi genellikle dalgalı sıcaklıklardan kaynaklanır. Gündüz çok sıcak gece çok soğuk. Ancak aşırı sulama da çiçek tomurcuklarının düşmesine neden olabilir. Çiçekçilerde, bahçe merkezlerinde veya arabada soğuğa maruz kalan bitkiler de savunmasızdır.

Geç çiçeklenme; sıcaklık sonbahara kadar yüksek kaldığında ortaya çıkabilir.

Zayıf büyüme aşırı büyük saksıya koymanın bir işareti olabilir. Yılbaşı çiçeğinin kökleri saksı içinde rahat olmayı severler.  Fakat çok büyük saksılarda da zayıf büyüme gerçekleştiriler. Kök gelişimini kontrol etmek için saksıyı çıkarın. Yeni büyüme belirtisi çok azsa veya hiç yoksa, en az rahatsızlıkla fazla toprağı çıkarın ve dikkatlice daha küçük bir saksıya dikin. Bu işlem yeni kök büyümesini ve iyileşmeyi teşvik edecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yılbaşı çiçeği ile ilgili en fazla sorulan soruları cevapları ile birlikte aşağıda listeledim.

1. Yılbaşı çiçeğimi ne sıklıkla sulamalıyım?

Toprağın 1-2 cm üst kısmı kuruduğunda Yılbaşı çiçeğinizi sulayın. Kök çürümesine yol açabileceğinden aşırı sulamadan kaçındığınızdan emin olun. Ağustos ve Eylül aylarında sulamayı yavaş yavaş azaltın. Eylülden sonra çiçek açmak için tomurcuklanma oluşmaya başlar.

2. Yılbaşı Çiçeğimi pencerenin yakınına tutabilir miyim?

Evet, Yılbaşı çiçekleri parlak, dolaylı ışığı tercih eder. Filtrelenmiş ışık alan bir pencerenin yakınına yerleştirmek idealdir.

3. Yılbaşı Çiçeğimi gübrelemeli miyim?

Yılbaşı çiçeğinizi İlkbahar ve yaz aylarında ayda bir kez dengeli bir ev bitkisi gübresiyle gübreleyebilirsiniz.

4. Yılbaşı çiçeğimi budamam gerekiyor mu?

Yılbaşı çiçekleri için budama gerekli değildir, ancak daha kompakt ve sağlıklı bir bitki elde etmek için uzun bacaklı veya hasarlı gövdeleri kaldırabilirsiniz.

5. Yılbaşı çiçeğimi nasıl çoğaltırım?

Bir Yılbaşı kaktüsünü çoğaltmak için sağlıklı bir gövdeden bir parça alın ve onu iyi drenajlı toprağa yerleştirin. Genellikle birkaç hafta içinde, kökler gelişene kadar hafif nemli tutun.

6. Yılbaşı çiçeğimi dışarıya koyabilir miyim?

Yılbaşı çiçekleri yaz aylarında açık havaya yerleştirilebilir, ancak onları doğrudan güneş ışığından koruduğunuzdan ve sıcaklıklar 10°C’nin altına düşmeden iç mekana getirdiğinizden emin olmalısınız.

7. Yılbaşı çiçeğim için en iyi sıcaklık hangisidir?

Yılbaşı çiçekleri gündüzleri 15°C ila 21°C arasındaki  sıcaklıklarda ve geceleri ise 13°C ila 18°C  civarında sağlıklı gelişir.

8. Yılbaşı çiçeği yaprakları neden sararıyor?

Yılbaşı çiçeğinin sarı yaprakları aşırı sulanmanın veya su altında kalmanın işareti olabilir. Sulama programınızı buna göre ayarlayın ve uygun drenajı sağlayın.

9. Yılbaşı Çiçeğimin belirli bir toprak türüne ihtiyacı var mı?

Yılbaşı çiçekleri, saksı toprağı ve perlit veya pomza karışımı gibi iyi drenajlı toprağı tercih eder. Ağır veya sıkıştırılmış toprakları kullanmaktan kaçının.

10. Yılbaşı çiçeği her yıl çiçek açar mı?

Uygun bakım ile bir Yılbaşı çiçeği her yıl çiçek açabilir. Soğuk sıcaklıklar ve daha kısa gün ışığı saatleri gibi doğru koşulların sağlanması çiçeklenmeyi teşvik edebilir.

Çiçek uzmanı isimli youtube kanalımdan Yılbaşı çiçeği bakımı videosunu izleyebilirsiniz.

Yılbaşı çiçeği bakımı ile ilgili sorularınız olursa yorum bölümünden iletebilirsiniz. Cevaplamaktan memnuniyet duyarız.

0 Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


You May Also Like
Villa Bahçe Dekorasyonu
Devamı

Villa Bahçe Dekorasyonu

Villa bahçe dekorasyonu başlı başına bir sanat dalıdır ve evinizin bir uzantısıdır. Kişisel stilinizi ve zevkinizi yansıtan, aynı…
Bahçe Dekorasyonu Fikirleri
Devamı

Bahçe Dekorasyonu Fikirleri

Bahçe dekorasyonu fikirleri, evinizin açık havadaki uzantısı olan bu alanı hem işlevsel hem de estetik açıdan değerlendirebileceğiniz çözümler…