Kurdele Çiçeği Bakımı | Yaprak Uçları Neden Kurur ve Sararır?

Kurdele Çiçeği bakımı

Bu içeriğimizin konusu Kurdele Çiçeği bakımı ve Kurdele çiçeğinin bakımında sık sık karşılaştığımız bir problem olan, ‘’yaprak uçlarının kuruması ve kahverengiye dönmesi’’. Ayrıca içeriğin sonunda ‘’sık sorulanlar’’ bölümümüzde aşağıdaki Kurdele Çiçeği ile en çok merak edilenleri de cevaplayacağız.

  • Kurdele çiçeği nerede durmalı?
  • Kurdele Çiçeği Çoğaltma Nasıl yapılır?
  • Kurdele çiçeği ne zaman çiçek açar?
  • Kurdele çiçeği neden sararır?
  • Kurdele çiçeği sulama nasıl olmalı?
  • Kurdele Çiçeği Çeşitleri nelerdir?

Kurdele çiçeği bir diğer ismiyle örümcek bitkisi, kısmen bakımı kolay olmalarıyla tanındıkları için en popüler ev bitkileri arasındadır. Bu çizgili yeşil arkadaşlar, ışık hızında büyüyüp çoğalıyor ve en az bakımla bile gelişip büyüyorlar. Ancak yine de biraz özen ve ilgiyi hak ediyorlar.

Örümcek bitkinizin ilgiye ihtiyaç duyduğunun en açık işaretlerinden biri, yaprakların uçlarının gevrek ve kahverengiye dönmeye başlamasıdır. Örümcek bitkisinin kahverengi uçlarının çeşitli nedenleri vardır ve bitkiniz bunlardan bir veya birkaçından muzdarip olabilir. İyi haber şu ki, bunların hepsinin basit bir Kurdele çiçeği bakımıyla çözülmesi nispeten kolaydır.

Şimdi gelelim Kurdele Çiçeği Bakımı ve kuruyan yaprak uçlarına..

Kurdele Çiçeği bakımı

Kurdele Çiçeği Yaprak Ucu Kurumasının Nedenleri

Kurdele çiçeğinizin yaprak uçlarının kuruma nedenleri 4 maddede özetleyeceğim.

1. Çok fazla doğrudan güneş ışığı!

Çözülmesi en kolay sorun ve bu nedenle kontrol edilmesi gereken ilk şey, örümcek bitkinizin doğrudan güneş ışığından dolayı zarar görüp görmediğidir. Kurdele bitkileri güneş ışığını sevmelerine rağmen doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında vampir gibidirler. Onları güneşli bir pencere kenarına yerleştirdiğiniz için kesinlikle teşekkür etmeyecekler!

Doğrudan güneş ışığı yapraklarını yakarak renklerinin solmasına ve kahverengi uçların oluşmasına neden olur. Nemi seven Kurdele çiçeği gölgeli ortamlardan oldukça memnundur. Ayrıca çok ısınmayı da sevmezler ve doğrudan güneş ışığına maruz kaldıklarında bu nedenle acı çekerler.

Kurdele çiçeği bakımı için en basit ipuçlarından biri: Kurdele çiçeklerinizi doğrudan güneş ışığından uzak tutun! Benekli güneş ışığıyla baş edebilecekler ancak uzun çizgili yaprakları gölgede daha rahat olacak.

2. Yeterli nem yok!

Kurdele çiçekleri buharlı mutfak veya banyo gibi nemli ortamları sever. Çok kuru bir ortamdalarsa, özellikle de bir radyatörün üzerindeyse, kahverengi yaprak uçları gelişebilir. Kurdele çiçeğinizin kahverengi uçları kışın ortaya çıktıysa, bu muhtemelen nem eksikliğiyle ilgili olabilir. Isıtmanın maksimum seviyeye getirilmesi evinizdeki havanın çok kuru olmasına neden olur ve bu da Kurdele çiçeği için pek iyi değildir.

Bu sorunu çözmek için kurdele çiçeğinizi nemin daha fazla olduğu banyoya veya mutfağa taşıyabilirsiniz. Alternatif olarak bitkilerinizi havaya nem salacakları şekilde gruplandırabilirsiniz.

Ayrıca bitkinizi nem tepsisine de yerleştirebilirsiniz. Bu, dibinde az miktarda su bulunan sığ bir çakıl taşı tepsisidir. Kurdele bitkinizin yakınına veya altına yerleştirebilirsiniz. Su buharlaştıkça kurdele bitkinizin etrafındaki nem artar.  Eviniz özellikle kuruysa, bitkinize ara sıra bir bay ile sprey vererek kurdele çiçeğinizin bakımını artırabilirsiniz.

3. Çok fazla veya çok az su!

Kurdele çiçeğinizin hem su altında kalması hem de aşırı sulanması, kurdele bitkisinin kahverengi uçlar geliştirmesine neden olabilir. Sulamalar arasında toprağın tamamen kurumasına izin verirseniz kurdele bitkinize yeterince su vermiyorsunuz demektir. Kurdele bitkinizi düzenli olarak sulıyor olsanız da, radyatör üstü gibi çok sıcak veya kuru bir ortamdaysa toprak hızla kuruyacak ve düzenli sulamaya ihtiyaç duyacaktır.

Kurdele çiçeğinizin yaprakları gevşek görünüyorsa, bu yeterince sulamadığınızın bir göstergesidir. Bunun tekrar tekrar olmasına izin vermek kurdele çiçeğin yaprak uçlarının kahverengi olmasına neden olabilir. Öte yandan bitkileriniz fazla suda bekletilirse kökleri çürümeye başlar. Bitki için suyu emen köklerdir, bu da ironik bir şekilde bitkinin susuz kalmasına ve yaprak uçlarının kahverengi olmasına neden olabilir.

Gözetimsiz bırakılırsa, kök çürüklüğü sonunda örümcek bitkinizi öldürebilir. Bu nedenle, bitkinizin zarar görmesine neden olan şeyin aşırı su olduğunu düşünüyorsanız harekete geçmeniz önemlidir!

4. Aşırı gübre verilmesi

Kurdele çiçeğinizin kahverengi uçlarına bakıp gübreye uzanıyorsanız DURMALISINIZ! Gübre sorunun asıl nedeni olabilir.

Çok fazla florür gibi, kurdele bitkinizi aşırı gübrelemek de kurdele bitkisinin kahverengi uçlarına neden olabilir. Bunun nedeni aşırı miktarda gübrenin bitkinin köklerine zarar vermesi ve besin maddelerinin topraktan etkili bir şekilde emilmesini engellemesidir.

Aşırı gübre kullanımını önlemek için eğer kullanıyorsanız tavsiye edilenin sadece yarısını kullanın. Ev bitkileri dışarıdaki bitkilere göre daha yavaş büyür ve bu nedenle daha az gübreye ihtiyaç duyarlar. Bitkinizi her üç ayda bir gübrelemediğinizden ve bunu yalnızca büyüme mevsimi boyunca yaptığınızdan emin olun. Bu genellikle İlkbahardan Sonbahara kadardır.

Son bir not olarak!

Kurdele çiçeğinizin kahverengi yaprak uçlarının nedenini anladıktan sonra,  kötü gidişatı durdurmak kolaydır. Ancak bu bakım tüyoları bitkilerin yapraklarındaki mevcut kahverengi uçlardan kurtulmayacaktır. Bunlar yaprakların ölmüş ve bir daha hayata dönemeyecek kısımlarıdır.

Bitkinizin kahverengi uçlarını çıkarmak istiyorsanız keskin bir makas alın. Daha sonra enfeksiyon oluşturmamak için kaynar su veya temizleme alkolüyle sterilize edin ve kurdele bitkisinin kahverengi uçlarını kesin.

Yaprağı sivri ucunu koruyacak şekilde belli bir açıyla kesmek isteyebilirsiniz. Ancak bu, enfeksiyonun meydana gelebileceği daha büyük bir açık yaraya neden olacağından bunu önermiyoruz. Yalnızca birkaç yaprakta kahverengi uçlar varsa, yaprağın tamamını çekmeyi tercih edebilirsiniz. Bunu yaparsanız, yaprağın tamamının çıkması için yaprağı tabandan çekmeye çalışın.

Kurdele Çiçeği Çeşitleri

Kurdele çiçeğinin bir çok çeşidi bulunmaktadır. En fazla bilinen 9 Kurdele çiçeği aşağıdaki gibidir. Hepsi birbirine benzer ve bakımları aynıdır. Sadece yaprak renkleri ve uzama biçimleri farklıdır.

  1. Kıvırcık Kurdele Çiçeği (Bonnie Spider Plant)
  2. Alacalı Kurdele Çiçeği (Variegated Spider Plant)
  3. Uçak Kurdele Çiçeği (Airplane Spider Plant)
  4. Okyanus Kurdele Çiçeği (Ocean Spider Plant)
  5. Zebra yapraklı Kurdele Çiçeği (Zebra Spider Plant)
  6. Alacalı Kıvırcık Kurdele Çiçeği (Variegated Bonnie Spider Plant)
  7. Turuncu Kurdele Çiçeği (Fire Flash Spider Plant)
  8. Yeşil yapraklı Kurdele çiçeği (Green Spider Plant)
  9. Ters Kurdele Çiçeği (Reverse Spider Plant)

Kurdele Çiçeği ile Sık Sorulanlar!

Kurdele çiçeği ile en çok sorulan sorular ve cevaplar aşağıdaki gibidir.

1. Kurdele çiçeği nerede durmalı?

Kurdele çiçeğinize hem iç mekanda hem de dış mekanda bakabilirsiniz. İç mekanda direk güneş ışığı hariç bol gün ışığı alabileceği bir ortam harika olur. Balkonda bakıyorsanız eğer yarı gölge ortam uygun olacaktır.

2. Kurdele Çiçeği Çoğaltma Nasıl yapılır?

Kurdele çiçeği çoğaltması çok kolay bitkidir. Keyfi yerinde olduğu sürece yaz aylarında dal çıkarıp uçlarında yavrular büyütür. Yaklaşık 10 cm’e ulaştığında dal ucundan kesip direk toprağa ekebilirsiniz. Saksısı küçük olmalı.

3. Kurdele çiçeği ne zaman çiçek açar?

Kurdele çiçeği bakım isteği karşılandığı sürece yaz aylarında çiçek açar ve sonrasında çiçekler yavru verir ve yeni Kurdele çiçeklerinize kavuşmaya başlarsınız.

4. Kurdele çiçeği neden sararır?

Kurdele çiçeği çok fazla sulandığında kökleri su altında kalır ve çürümeye başlar. Bu nedenle yaprakları sararmaya başlar. Fazla sulamada kaçınmalısınız.

5. Kurdele çiçeği sulama nasıl olmalı?

Kurdele çiçeğinizin toprağı kurudukça sulayabilirsiniz. Toprağının ne çok kurumasına izin verin, ne de çok nemli olmasına. Parmağınızı toprağına batırın, toprağın yaklaşık 2-3 cm altı nemli ise sulama yapabilirsiniz. Ancak bitki toprağının drenejının yeterli olduğundan emin olmalısınız. Yani sulama yaptığınızda su, saksı altından akıp gitmeli. Eğer gitmiyorsa bitki toprağınıza perlit, pomza taşı gibi inorganik maddeler eklemesiniz.

Bu içeriğimizde Kurdele Çiçeği bakımı detaylarını anlattık. Sormak istedikleriniz olursa yorum bölümünden yazabilirsiniz. Kısa zamanda cevaplayacağız.

0 Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


You May Also Like