Dikenler Tacı (Euphorbia milii) Madagaskar’a ait bir bitkidir ve Madagaskar’da iklim genellikle sıcak ve nemlidir. Dağlık iç kesimlerde ise ılımandır. Yıllık sıcaklık 13°C ila 27°C arasında değişiklik gösterir. Bu nedenle Dikenler Tacı bitkisi sıcak bir yeri tercih eder. Soğuklara, özellikle dona dayanıklı değildir. Donmaya yakın sıcaklıklardan kötü etkilenir.
Temiz hava Dikenler Tacı bitkisi için iyidir ve onun sağlıklı ve dayanıklı kalmasına yardımcı olur. Bitkinizi bahçeye veya balkona koyabilirsiniz, ancak yalnızca yaz aylarında! Geceleri de dahil olmak üzere sıcaklıkların sürekli olarak 15°C’nin üzerinde olduğu durumlarda bitkiniz dışarıda kalabilir. Fakat uzun süren 15°C altı sıcaklarda dışarıda tutmanız tavsiye edilmez.
Bakımı kolay olan Dikenler tacı bitkinizi sıcak ve güneşli bir yere koyabilirsiniz. Doğrudan güneş ışığına dayanıklıdır. Bununla birlikte, bitkinize dışarıda bakıyorsanız havanın çok nemli olmasından özellikle hoşlanmaz çünkü külleme hastalığı kolayca kapabilir. Bu durumda, diğer bitkilere bulaşmasını önlemek için bitkinize hemen müdahale etmelisiniz.
Dikenler Tacı Bitkisi Kaç Derece Soğuğa Dayanır?
30°C’nin üzerindeki sıcaklıklar Dikenler Tacı bitkiniz için iyi değildir. Uzun süre çok sıcaksa, bitkinizi evinizin içinde yetiştirmeyi tercih edip etmeyeceğinizi düşünün. Sonbaharda geceler 15°C’nin altına düştüğünde artık hareket etme zamanı gelmiştir. Dikenler Tacı 15°C sıcaklıklarda gelişimi durur ve kötü etkilenmeye başlar. Eğer yaşadığınız bölgede kış ayları uzun süre 15 derece altına iniyorsa bitkinizi dışarda bırakmanız tavsiye edilmez. Özellikle güçlü sıcaklık dalgalanmaları varsa Dikenler tacı bitkiniz yapraklarını kaybedebilir.
Kısaca;
- Yazın dışarı çıkabiliriz ama sonbahardan sonra 15°C altında uzun süre kalmamalı
- İdeal sıcaklık: 15°C ile 30°C arası
- Konum: güneşli ve sıcak
- Düzenli olarak sulayın, hava sıcakken biraz daha bol sulanmalı.
- Sonbaharda zamanında içeriye getirmelisiniz.
Dikenler Tacı Kış Bakımı
Dikenler Tacı’nın kış dinlenmesine değil, kuru dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu süre zarfında normalden biraz daha serin kalabilir. Ancak bitki yeterince sulanmazsa yapraklarını kaybeder. Kuru dinlenme olarak adlandırılan dönem, Euphorbia milii’nin Madagaskar’daki evi olan kurak mevsimi simüle eden, suyun kıt olduğu bir dönemdir. Burası oldukça önemli: Kuraklık dönemi olmazsa Dikenli Taç çiçek açmayacaktır. En az dört hafta boyunca sulamayı azaltmalı ve aynı zamanda bitkinize maksimum on saat ışık vermelisiniz.
Dikenler Tacı çiçekleri, yalnızca ilkbahar ve yaz aylarında aktif olarak büyüyen (yapraklı) gövdelerde ortaya çıkar. Harika bir büyüme durumundaki özellikle mutlu bir bitki, sizi kışın sonlarından sonbahara kadar daha uzun bir çiçeklenme mevsimiyle ödüllendirebilir.
1. Işık:
Dikenler tacı güçlü, uzun süreli ışığa ihtiyaç duyar. Bu genellikle ona günde 6 ila 8 saat doğrudan güneş ışığı ile evinizde mümkün olan en güneşli yeri vermek anlamına gelir. Tomurcuk oluşumunu ve çiçeklenmeyi teşvik etmek için tam güneş ışığına ihtiyaç vardır ve büyük ışık alan bitkiler daha uzun bir çiçeklenme mevsimine sahip olacaktır. Bitkinizin her tarafı eşit ışık alması için haftalık olarak çevirmelisiniz.
2. Su ve Nem:
Dikeneler Tacı geçirgen bir toprak karışımı ister. Bitkiyi suladığınızda sular saksı altından hızlıca çıkıp gidebilmeli. Tekrar sulamadan önce toprağın kuruması gerekir. Köklerin uzun süre kuru kalmasına izin vermeyin, aksi takdirde yapraklar düşebilir. Toprağın çok ıslak kalmasına izin verilirse de bitkiyi öldürebilir. Bu nedenle bitkinizi toprağı kurudukça sulama işlemi yapmalısınız. Kışın daha az su yazın ise daha fazla su ister.
Çiçeklenme mevsimi bittikten sonra suyu biraz azaltın ancak köklerin çok uzun süre kurumasına izin vermeyin. Bitkiyi bol güneş ışığı alan bir yerde yetiştirirseniz, sonbaharda da çiçek açmaya devam edebilir ve ona aktif olarak büyüyen bir bitki gibi davranmaya devam edebilirsiniz. Bu bitki düşük nemi tercih eder.
3. Sıcaklık:
Dikener tacı ev sıcaklıklarını sever. Bitkinize sıcaklığın her zaman 15°C’nin üzerinde olduğu ve kapı, havalandırma veya pencere cereyanı olmayan sıcak ve kuru bir yerde bakabilirsiniz. Sıcaklıklar 10°C altına uzu süre düşerse yapraklar erkenden dökülebilir.
4. Beslenme:
Bitkiyi ilkbahar ve yaz aylarında ayda bir veya iki kez dengeli, organik bir ev bitkisi gübresiyle hafifçe besleyin ve çiçekler bitene kadar devam edin. Aşırı gübreleme çiçek üretiminin azalmasına neden olabilir. Bazı çeşitler doğal olarak soluk yaprak rengine sahiptir ve bu, besin eksikliğini göstermez.
Dikenler Tacı Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?
Dikenler tacınızın, gövdenin eski kısımlarındaki yaprakları kaybetmesi ve ona adını veren saplı, dikenli görünüme sahip olması doğaldır. Her yaprak düşmeden önce yalnızca birkaç ay dayanır. Bazı dikenli taç çeşitleri diğerlerinden daha yoğun, daha yapraklı bir biçimde büyür.
Çiçek yok: Çiçekler yalnızca aktif olarak büyüyen gövdelerin uçlarında görünür. İyi bir çiçeklenme için doğru ışık en önemli faktördür. Euphorbia’nızın çiçek açacak enerjiye sahip olabilmesi için alabileceği tüm güneşe ihtiyacı var. Ne kadar parlak, doğrudan güneş ışığı alırsa çiçeklenme dönemi o kadar uzun olur. Yeterli ışık olmadan çiçek alamazsınız.
Bitkinizin çiçek açması için de sağlıklı olması gerekir. Sıcaklığın her zaman 15°C’nin üzerinde olduğu, sıcak ve kuru bir yerde saklayın. Aşırı gübreleme yapmayın, aksi takdirde çiçekleri azaltır. Dikenler tacı bitkisinin yaprakları birkaç ay sonra doğal olarak düşer ve ucunda yeni yaprakların ortaya çıktığı daha çıplak bir sap bırakır. Bazı bireysel bitkiler ve çeşitler diğerlerinden daha uzun, daha çıplak bir alışkanlığa sahiptir. Fakat doğal durumun yanı sıra eğer bitki çok uzun süre kuru kalmasına izin verilirse, sıcaklık çok düşer veya bitki için yeterli güneş ışığı yoksa yapraklar daha hızlı düşebilir.