Günümüzde giderek artan şehirleşme nedeniyle insanların çok az bir kısmı kırsal bölgelerde yaşıyor. Kentlerde ise çok katlı apartmanlarda üst üste dizilmiş dairelerde sürüp giden bir yaşam var. Eskiden belki şehirde bir apartmanda yaşamanın hayalini kurmak moda iken şimdi de kent insanının en büyük hayallerinden biri müstakil bir evde yaşayabilmek.
Birçoğumuz yatırım aracı olarak aldığımız bir arsayı biraz da aslında imkân olduğunda üzerine bir ev yapabilmek umuduyla elimizde tutarız. Özellikle de müstakil bir yazlık ev yaptırmak ya da kente gelmeden önce doğup büyüdüğümüz köylere tekrar dönme hayali kurarak orada müstakil bir ev yaptırma planları, imkânı olanların ya da imkân yaratmak isteyenlerin kafasını meşgul eden konulardan biridir.
Diyelim ki, arsanız tamam, biraz bütçe de oluşturdunuz ve 100 metrekare müstakil bir ev yaptıracaksınız. Pekiyi, 100 metrekare müstakil ev maliyeti ne kadar olur ve bu nasıl hesaplanır?
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, inşat maliyetleri bulunduğu bölgeye, kullanılan malzeme ve işçiliğe ve özellikle ülkemizde çok kısa aralıklarla değişen malzeme fiyatlarına göre farklılık gösterir. Bu nedenle maliyet hesaplanırken, o bölgedeki inşaat maliyetleri veri olarak alınmalıdır.
100 Metrekare Müstakil Ev Maliyeti Hesaplaması
İnşaat maliyeti üç ana kategoride değerlendirilir
- Kaba inşaat için gerekli maliyetler
- İnşaatın ince işleri için gerekli maliyet
- Çevre düzenlemeleri, resmi kayıt işlemleri vb. maliyetler
100 metrekare müstakil ev için inşaat maliyetlerini etkileyen faktörler.
- Müstakil evler özel tercihlerden oluşan pek çok özellik barındıran yapılardır bu nedenle ortalama ev maliyetlerinin üzerinde rakamların oluşacağını da hesap etmek gerekir. Özel teras düzenlemesi, ahşap kaplamalar vb. maliyetler önceden belirlenmelidir.
- Döviz kurlarında yaşanan artışlar inşaat malzemelerinin de fiyatının artması demektir. Bu nedenle anlaşmanızı önceden yapıp bir sabit kur üzerinde anlaşmak yararınıza olacaktır.
- Zeminlerin durumu da inşaat maliyetlerini hesaplarken belirlenen bedellerin üzerine çıkmanıza neden olabilir. Başta zemin etütlerinin en doğru şekilde yapılması önemlidir.
- İnşaatın yapı özelliği de inşaat maliyetini değiştiren faktörlerden biridir. Ahşap ağırlıklı bir müstakil ev in hesaplanan maliyet, betonarme bir müstakil ev için doğal olarak daha fazla olacaktır.
- Her bölgenin, farklı resmi rakamlarca alınan vergi, kayıt bedelleri ve harç miktarlarının değişiklik arz ettiğini de belirtmek gerekir.
- Bölgeden bölgeye değişen işçilik maliyetleri ve malzeme fiyatları da maliyet hesabınızı etkiler. Örneğin kereste üretimi ve ahşap işçiliği konusunda merkez olan bir bölgede hem nakliye masraflarınız hem de malzeme ve işçilik maliyetleriniz daha uygun olacaktır.
100 Metrekare Müstakil Ev Maliyeti Hesabı Nasıl Yapılır?
Müstakil bir ev yaptırmaya karar verdiğinizde karşınıza iki seçenek çıkacaktır. Bu ev için bir müteahhit ile anlaşmak ya da bir inşaat ustası ekibi ile anlaşıp bu işleri bizzat kendinizin yapması.
Müteahhitlerin kar marjının genelde %20 ile %30 arasında değiştiği söyleniyor. Tabii ülkemizde sık sık değişen ekonomik şartlar ve enflasyon gibi faktörlerin bu oranları sürekli değişken kıldığını da unutmamak gerekir.
Müteahhitler ile yapacağınız anlaşma müstakil evin metrekare fiyatı üzerinden olur. O bölgede genelde belirli bir metrekare başına inşaat maliyeti için rayiç bedel vardır. Sürekli güncellenen bu bedeli araştırıp müteahhitle gerekli anlaşma yapılır. Ekstra taleplerin yaratacağı maliyet artışları da göz önünde bulundurulmalıdır.
Müstakil bir evin maliyet hesabını yapabilmek için baz alacağınız rayiç bedeli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığının açıklamış olduğu verilerden öğrenmek mümkün. Bu verilerin inşaatın sınıfına göre değiştiğini unutmamak gerekiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022 yılı itibariyle, inşaat sınıfına göre müstakil bir ev için açıkladığı inşaat maliyetleri şu şekilde gerçekleşti. Örneğin lüks inşaat için ve 3. sınıf inşaatlar için örnek verecek olursak rakamlar şöyle sıralayabiliriz:
Lüks İnşaat İçin İnşaat Maliyetleri
Çelik karkas bina için metrekare başına ortalama inşaat maliyeti: 4158.84 TL.
Betonarme karkas bina için metrekare başına ortalama inşaat maliyeti: 2533.65 TL
Yığma kâgir bina için metrekare başına ortalama inşaat maliyeti:1988.78 TL
Ahşap binalar için metrekare başına ortalama inşaat maliyeti: 3352.37 TL.
3.Sınıf İnşaat İçin İnşaat Maaliyetleri
Çelik karkas bina için metrekare başına ortalama inşaat maliyeti: 1257.77 TL
Betonarme karkas bina için metrekare başına ortalama inşaat maliyeti: 748,13 TL
Yığma kagir bina için metrekare başına inşaat maliyeti: 625.09 TL
Ahşap binalar için metrekare başına ortalama inşaat maliyeti: 711.93 TL
Şimdi bu bilgiler doğrultusunda örnek bir hesaplama yaparsak; 100 metrekare müstakil ev maliyeti için lüks sınıfı malzemelerle yapılan inşaatın maliyeti: 4158.84 TL x 100 m² = 415,884 TL olacaktır.
Şimdi bu rakama aşağıdaki masrafları eklemek gerekiyor.
- Zemin kaplama,
- Sıva ve boya
- Elektrik, su ve doğal gaz tesisatı
- Proje giderleri
- Kapı ve pencereler
- Mutfak ve banyo dolapları
- Dış cephe boya veya mantolama giderleri
- Tüm bu işler için işçilik bedelleri
Son olarak da bahçe ve çevre düzenleme giderleri, elektrik ve su ve doğal gaz açtırma bedelleri, tapu kayıt bedelleri, emlak kayıt bedelleri de ekleyerek 100 metre kare bir evin ortalama maliyetini hesaplamak mümkün olur.