En iyi penseyi satın almak basit görünebilir. Eğer bir elektrikçiyseniz muhtemelen zaten favorileriniz vardır. Ancak ticarete yeni başladıysanız veya kişisel uygulamalarınız için ihtiyacınız varsa, size yardımcı olabiliriz. Bu içeriğimizde en iyi pense markaları tavsiye listesi hazırladık ve hangi penseyi alacağınızı kolaylaştırmak için pense çeşitlerini detaylıca açıkladık.
Bireysel penselerin yanı sıra fiyat/performans olarak düşündüğümüz en iyi pense setlerini de ele alacağız. Sonuçta herkese tek bir araç öneremeyiz. Penseler için çok fazla seçenek mevcut. Bu makalenin ihtiyaçlarınıza veya uygulamanıza uygun pense modelini bulmanıza yardımcı olacağını umuyoruz.
Pense Çeşitleri
Pense, çoğu amatör ve profesyonelin alet cephaneliğinde bulunan temel araçlardan biridir. Tutmak, konumlandırmak, sıkmak, gevşetmek ve kesmek için kullanılan pense, ister bisiklet tamiri, ister bir el işi yapımı, mutfak taburesinin onarımı veya bir miktar kablolama işi olsun, ev ve garajda çeşitli işlerin yapılmasına yardımcı olur. Ancak her pense seti her işe uygun değildir, bu nedenle çoğu alet kullanıcısının alet kutusunda birkaç farklı türde pense bulunur.
Kombine pense, ayarlı pense, yan keski, kilitleme ve iğne uçlu gibi yaygın türler ve kaynak pensesi, yağ filtresi pensesi ve çit pensesi gibi özel aletler dahil olmak üzere 20’nin üzerinde pense çeşidi vardır. Biz sizlere en yaygın 8 çeşit penseyi tanıtacağız. Ayrıca en iyi 8 marka tavsiyesinde bulunacağız. Farklılıkları hakkında daha fazla bilgi edindikten sonra, ihtiyaçlarınıza en uygun pense türünün hangisi olduğuna daha iyi karar verebileceksiniz.
1.Kombine Pense
Kombine penseler, alet kutusunda saklanabilecek mükemmel genel amaçlı penselerdir. Hafif elektrik işleri yapabilirler ve aynı zamanda genel onarım ve montaj işlerine de yardımcı olabilirler.
Kombine penselerin çeneleri telleri kavramak ve sıyırmak için bölümlerin yanı sıra somunları, cıvataları, yuvarlak boruları ve diğer parçaları kavramak için iç bükey bölümlerden oluşur. Her alet çantasına konulacak ilk el aletlerindendir.
2. Yan keski Pense
En çok elektrikçilerin tercih ettiği pensedir. Ayrıca her alet çantasında kombine penseden sonra yer alan 2. tür pensedir. Bu penseler, kesici kenarları ve tırtıklı dişleri olan ağır hizmet tipi çenelere sahiptir. Bazı modellerde kablo sıyırıcı bile bulunur. Kesici kenarlar kullanıcıya teli istenilen boyda kesme olanağı tanırken, gelişmiş bir teknikle tel kılıfının çıkarılmasına da olanak sağlıyor.
3. Kargaburun Pense
Dar yerlere ulaşmak veya küçük nesneleri kavramak söz konusu olduğunda iğne uçlu pense üstün gelir. Bu penselerin bilgisayar kasaları, elektrik terminalleri, küçük somu alanları veya sıhhi tesisat vana gövdeleri gibi küçük alanlara ulaşabilen uzun, ince burunları vardır. Normalde erişilemeyecek küçük parçaları veya telleri yakalayabilirler.
İğne uçlu penseler, küçük nesnelerin veya elektronik parçaların montajının yanı sıra genel elektrik işleri için mükemmeldir. Kullanıcının ne yaptığını görmesine izin verirken (görüntüyü elleriyle engellemek yerine) küçük nesneleri tutma yetenekleri, normalde zor olan işleri çok daha kolay hale getirir.
4. Eğri Kargaburun Pense
Eğik kargaburunlar, bir tanesi dışında hemen hemen her yönden kargaburunlara çok benzer: İğneli kargaburun düz çeneleri varken, kavisli kargaburunlar kancalı bir tasarıma sahiptir. Aksi takdirde bu aletler, standart iğne uçlu penseler gibi telleri dilimlemek ve sıyırmak için tasarlanmış kesici kenarların yanı sıra bir noktaya gelen konik çenelere sahiptir.
Bükülmüş burun pensesi çeşitli durumlarda inanılmaz derecede kullanışlıdır. Kullanıcının görüşü elleri tarafından engellenmediği için dar alanlara erişimi iğne burunlu versiyonlara göre daha kolay hale getirebilirler. Ayrıca elektrik bağlantıları için teli bükerken veya küçük parçaları bir kargaburun setinden daha iyi bir doğrulukla tutarken de faydalıdırlar.
5. Ayarlı Fort Pense (Su pompası pensesi)
Dil ve oluklu penseler tamirciler, bakım teknisyenleri, tesisatçılar ve teknisyenler arasında favoridir. Bu penseler, çenelerin genişliğini ayarlayan ve bir pense setinin çeşitli bağlantı elemanlarını ve boruları kavramasına olanak tanıyan birkaç oluğa sahiptir. Ayrıca çene ileri tasarımları ve uzun sapları, kullanıcının bağlantı elemanına, boruya veya diğer nesnelere çok fazla baskı uygulamasına olanak tanır.
Dil ve oluklu penseler aynı zamanda “su pompası pensesi” veya “kanal kilitleri” olarak da bilinir.
6. Kilitleme Pensesi
Adından da anlaşılacağı gibi kilitleme penseleri, bir nesneye oturan ve kilitlenen mekanizmalara sahiptir. Çoğu zaman bu penselerin saplarında kullanıcının çene genişliğini ayarlamak için çevirebileceği düğmeler bulunur. Pense düzgün bir şekilde ayarlandıktan sonra kullanıcı çeneleri bir bağlantı elemanına, boruya veya başka nesneleri sıkabilir. Daha sonra saptaki mekanizma kilitlenir ve kullanıcı çeneleri çıkarana kadar çeneleri kapalı tutar.
Tavsiyemiz: Milwaukee Torque Lock™ Ayarlı Pense V Çene 250 Mm
7. Kesme Pensesi
Kesme pensesinin tek bir görevi vardır: nesneleri parçalara ayırmak. Bu penseler, kuvvet uygulamak için kısa kesici kenarlara ve uzun saplara sahiptir. Birçoğunun çapraz bıçakları (çapraz kesiciler olarak bilinir) bulunurken diğerlerinin uçlarında kesici kenarlar (uç kesici pense) bulunabilir. Bu aletler tel kesmek, tırnakların uçlarını kıstırmak, sarılı paketleri açmak ve diğer pratik kesme ihtiyaçları için mükemmeldir.
8. Kerpeten
Kerpetenlerin tipik olarak kuvvet uygulamak ve malzemeleri kavramak için uçlarında birbirine yakın olan yuvarlak çeneleri vardır. Çelik gibi sert malzemelerden yapılmış olanlar da dahil olmak üzere, teli sıkıştırmak, bükmek veya kesmek gibi birçok kullanım alanı vardır. Ayrıca çekme gücü gerektiren işler için de mükemmel bir seçimdir: örneğin tahtadan çivi çıkarmak.
Kerpetenler mühendislik, inşaat, endüstriyel ortamlar, marangozluk ve DIY alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanım kolaylığı için yumuşak kulplu modeller de dahil olmak üzere farklı boyut ve tasarımlar mevcuttur.
En İyi Pense Markaları
Pense çeşitlerinden detaylıca bahsettikten sonra sizlere en iyi ve en kaliteli pense tavsiye listemizi paylaşacağız. Alet ararken en önemli husus, söz konusu aletin kalitesidir. Malzeme ne olursa olsun, çeşitli fiyatlar mevcut olacaktır. En ucuzu cazip görünse de, finans açısından her zaman en iyi seçenek değildir. İster profesyonel işiniz için olsun, ister hobiniz için olsun her bütçeye göre en iyi pense markaları listesimiz aşağıdaki gibidir.
Tüm ürünlerin güncel fiyatlarını ve yorumlarını, ürün açıklamaları altına eklediğimiz Hepsiburada linkinden görebilirsiniz.
1. Knipex Pense
Knipex dünyanın en iyi pense markalarından biridir. Alman markasıdır. Özellilke ayarlı pense denince ilk akla Knipex gelir. Eğer profesyonel olarak kullanacaksanız, ne çok ucuz olsun ne de çok pahalı marka olsun diyorsanız Knipex pense harikadır.
Knipex birinci sınıf kalitededir. Malzeme, kavrama ve rahatlık söz konusu olduğunda bu pense zirvede diyebilirim. Bu dövme krom ve yağda sertleştirilmiş penseler inanılmaz derecede dayanıklıdır. Çeneler hem en sert hem de en pürüzsüz malzemelere karşı sağlam bir tutuş sağlayacaktır.
Torunlarınıza miras bırakacağınız bir pense!
2. İzeltaş Opak Seri Pense Yankeski Kargaburun Seti 160 mm 3’lü
İzeltaş’ın 1 adet Kombine pense, 1 adet Yankeski ve 1 adet Kargaburun’dan oluşan 3’lü pense seti alet çantanız için biçilmiş kaptan. Amatör hobi, hatta profesyonel olarak İzeltaş ürünlerini tercih edebilirsiniz. Türk markasıdır ve el aletleri konusunda fiyat/performans ürünüdür. Fakat set olarak değilde sadece pense almak istiyorsanız okumaya devam edin.
3. İzeltaş Pense
Türkiyenin en iyi hırdavat ve el aletleri üreten firmalarından biridir. İzmir ilinde üretim yapar. Ürettiği ürünler çin malı ürünlere göre biraz pahalıdır fakat 4-5 ayda bir tekrar bir pense alayim, yaptığım iş yine yarım kaldı demek istemiyorsanız İzeltaş ürünlerini tavsiye edebiliriz. İster elektrikçi olun, ister evinizin tamir tadilat işleri içi olsun 180 mm ve üstü ürünlerden herhangi birini almanızı tavsiye ederiz.
4. Milwaukee Pense
Amerika menşeili el aletleri üreten bir markadır. Paranın satın alabileceği en kaliteli el aletlerini üretir fakat kesinlikle fiyat/performans ürünleri değildir. Rakiplerine göre oldukça pahalıdır. Bütçe sorunum yok diyorsanız bu markayı inceleyebilirsiniz.
5. Stanley Pense
Dünyanın en eski ve büyük el aleti üreticisi olan Stanley, 1843 yılından beri faaliyetlerini sürdürmektedir. Amerika menşeili bir markadır ve El aletleri, takım çantaları, lazer ölçüm aletleri ve elektrikli ev aletleri alanında üretim yapmaktadır. El aletlerinde Birinci sınıf kalitede STANLEY FATMAX serisi bulunuyor. Rakiplerine göre fiyatları pahalıdır. Ayrıca dünyanın 1 numaralı şerit metre üreticisidir.
6. Gedore Pense
Gedore, Almanya menşeili firmadır. Almanya’nin lider el aletleri üreten firmalarınan biridir. Gedore’nın Türkiye distribütörü İzeltaş firmasıdır. Gedore kaliteli ve nispeten pahalı ürünler üretir.
7. Würth Pense
1963 yılında kurulmuş Alman markasıdır. Würth Grubu’nun 80’den fazla ülkede, 400’den fazla şirketi ve 79.000’in üzerinde çalışanı bulunmaktadır. El aletleri üretiminde de hem kalite anlamında hem kullanım kolaylığı konusunda ergonomik ve hafif ürünler üretir. Fiyat/performans ürünleri mevcuttur fakat genel olarak pense fiyatları rakiplerine göre pahalıdır.
8. NWS solingen pense 180 mm
Almanya’nın sayılı el aletleri üreten firmalarından biri olan NWS, F16 savaş uçaklarında zırh için kullanılan titanyum maddeden kaplama yapılmış penseler üretmektedir. Uzun ömürlü, oldukça dayanıklı ve kaliteli bir pensedir.
En İyi Penseyi Nasıl Seçtik?
Pense kadar önemli araçların bir listesini oluşturmak söz konusu olduğunda çok fazla zaman, ürün araştırması ve kişisel deneyim gerekir. Birçok ürünü karşılaştırdık ve listeyi yalnızca en iyilerine kadar daralttık. Öncelikle malzemeleri ve fiyatı karşılaştırdık ve fiyat etiketine layık bir çelik sunan penseleri önerdiğimizden emin olduk. Daha sonra, her senaryo için bir şeyler sunduğumuzdan emin olmak amacıyla işlevselliği ve türü karşılaştırdık. Son olarak, ilgili kategori ödülleri için tüm bu araçlarla ilgili ilk elden deneyimlerden yararlandık.
Bu karşılaştırmalar ve deneyimler sonucunda, bu aletler için alışverişi biraz daha kolaylaştırmak amacıyla piyasadaki en iyi penselerin bir listesini oluşturmayı başardık.
Sık Sorulan Sorular
Bu, en iyi pense hakkında çok fazla bilgi gibi görünebilir, ancak başınızın cıvatadaki bağlantı elemanı gibi dönmesine izin vermeyin. Penselerle ilgili en yaygın soruların yer aldığı aşağıdaki listeyi bir araya getirdik; bu nedenle, aşağıda listelenen sorunuzun cevabını mutlaka kontrol edin.
Soru: Pense en iyi ne için kullanılır?
Cevap: Pense, kullanıcının bir nesneyi normalde yapabileceğinden çok daha sıkı tutmasına ve ‘tork’ (dönme kuvveti) uygulamasına olanak tanır; bu da onları kavrama, bükme, çekme veya kesme gerektiren her türlü inşaat, bakım, mühendislik veya onarım görevi için ideal kılar.
Tipik kullanım alanları arasında küçük bileşenlerin veya kabloların (örneğin somunların cıvatalardan veya TV antenlerinin fişlerinden) takılması veya çıkarılması yer alır. Çapraz penseler özellikle çelik, bakır veya alüminyum gibi metal kabloları kesmek için tasarlanmıştır; dolayısıyla alternatif adı ‘tel kesiciler’dir.
Soru: Pense ile kesebilir misiniz?
Cevap: Çoğu pense teli, ince metali ve diğer küçük nesneleri kesmek için yerleşik kesicilerle birlikte gelir.
Soru: İngiliz anahtarı ile pense arasındaki fark nedir?
Cevap: Bir anahtar, bir bağlantı elemanına uyacak şekilde tasarlanmıştır ve kullanıcı çeneleri istediği zaman sıkamaz. Bir pense, sağlamlığını artırmak için sapları sıkmaktan yararlanır ve çeşitli işler için uygundur.
Soru: En sık kullanılan penseler nelerdir?
Cevap: En sık kullanılan pense kombine pensedir. Ancak su pompalı veya dil ve oluklu penseler genellikle en kullanışlı olanlardır.
Soru: Penselerin bakımını nasıl yapmalıyım?
Cevap: Pense bakımı kolaydır. İlk olarak, tırtılları veya dişleri tıkandıklarında temizlediğinizden emin olun. Daha sonra pivot noktasına hızlı bir yağlayıcı sprey püskürtülmesi bunların sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır.
Soru: Penseyi kim icat etti?
Cevap: Pensenin mucidi tarihin ortasında kaybolmuştur. Bu aletlerin bir biçimi büyük olasılıkla MÖ 3000 civarında eritme ve metal işçiliğinin icat edilmesinden bu yana mevcuttu çünkü demircilerin erimiş malzemeleri işlemek için bir yola ihtiyacı vardı. Penselerin ilk tasvirleri klasik Yunan dönemine kadar uzanmaktadır.
Bu içeriğimizde en iyi pense markaları ve pense çeşitleri konularında detaylı bilgi paylaşımında bulunduk. Konuyla ilgili sorularınız olursa cevaplamaktan memnuniyet duyarız.
Okuyucunun Dikkatine;
Sitemizde yer alan pazar yeri bağlantıları satış ortaklığı (#Affiliatemarketing – #satışortaklığı) içerir. Guzeloldu.com bağlantılardan gelir/komisyon elde edebilir. Sitemizde yer alan ürün bağlantıları üzerinden bir satın alma gerçekleştirdiğinizde bu durum sizin satın alma fiyatınızı değiştirmez. Bu içeriğe erişim sağladığınız zamana göre tavsiye listelerimizde yer alan ürün fiyatlarında ve özelliklerinde değişiklikler olmuş olabilir. Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan guzeloldu.com sorumlu değildir.